Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Fantastisk fisksoppa
Tid: ca 60 min Ingredienser: 600-700 g filé av t ex kolja, torsk och lax 1 Gula lökar 3 vitlöksklyftor 2 msk Olivolja 1 Fänkål (350g) 1 Morot 5 Råa potatisar 1,2 liter vatten + 3 fiskbuljongtärningar 1 tsk Timjan 1 Burk körsbärstomater Salt Peppar 1 Kuvert...
Gravad morot
Det här är galet likt gravad lax i smak och konsistens. Testa du med. Så gott! Receptet kommer från Jävligt Gott. Ingredienser till ca 4 pers 6 st stora Morötter 3 dl Grovsalt 2 msk Ättikssprit 12 % 4 msk Strösocker 1 dl Vatten 1 tsk Liquid...
Påskpavlova
En perfekt dessert som går snabbt attt göra och som är festlig. Perfekt i påsktider men också vid andra tillfällen. Byt ut aprikosen mot färska bär. PÅSKPAVLOVA, 6-8 st beroende på hur stora du önskar Du behöver 3 st äggvitor, rumsvarma 3 dl...
Banoffee-paj
https://www.youtube.com/embed/jQKoEzmJUE0 Antingen gillar man den eller inte. Två läger helt enkelt. Väldigt enklare att göra och ett perfekt alternativ till tårtan på kalaset eller när desserten behöver svängas ihop snabbt. Bannoffee-paj! Du behöver: 12 digestivekex...
Bananbröd
Ta tillvara på bananer genom att göra ett gott bröd. Gott att äta som det är eller rosta en skiva och toppa med en god ost eller varför inte jordnötssmör och lite skivad banan. Ingredienser till ett bröd 3 + 1 banan 1 1/4 dl kokosolja, smält 1 1/2 dl kokossocker 3 Ägg...
Vodkapasta
Krämig pastarätt så går. snabbt att svänga ihop. Den går hem hos stora som små. 400 g pasta penne 200 g tärnad bacon, eller pancetta 2 vitlöksklyftor, skivade 0,5 tsk chiliflakes 1/2 dl vodka 4 msk tomatpuré 4 dl grädde 2 dl riven parmesanost 1 kruka färsk...
Karré med cidersås
KARRÉ MED CIDERSÅS! Jag hoppas och tror de är ärliga och säger vad de tänker och tycker. När jag står och lagar mat mår jag så bra. Det är meditation för mig. Det jag gillar bäst är att testa nya maträtter och framför allt lära mig nya knep för att bli bättre....
Guacamole på gröna ärtor
Har du ingen avokado hemma till guacan men frysta ärtor då har du förmodligen räddat fredagstacosen. En gott alternativ till den klassiska röran. Sött, salt och surt. Kan det blir mycket bättre. Smakerna gifter sig väldigt bra. Servera till tacosen, hamburgaren, fyll...
Lemon Posset
En fantastisk dessert på bara tre ingredienser. Det. går snabbt att svänga ihop men behöver några timmar i kylen. Perfekt att göra dagen innan sen ska förtäras. Ät den som den är eller toppa med lite hallon, rostade nötter, citronzest. Ingredienser till 4-5 portioner...
Glass med karamelliserade popcorn
Vi älskar popcorn. Det är som trolleri när de små gula majskornen poppar upp till fina molnlika former. Min dotter fick en popcornmaskin en födelsedag så den poppar vi våra popcorn i och då ser man hela processen vilket barnen tycker är väldigt spännande varje gång....
Semla i brioche-korvbröd!
Semla i brioche-korvbröd! Så enkelt att göra och så gott. Briochebrödet passar bra i smaken till mandelmassan och grädden. Jag valde att smaksätta mandelmassan med kardemumma eftersom det inte finns med i brödet. Ett kul och mindre kladdigt sätt att äta en semla på....
Baconlindad sötpotatis
Sötpotatisen har räddat många måltider hemma hos oss. Det ligger alltid en eller flera i vår kyl. Den är ett perfekt tillbehör eller grunden till en måltid. Du kan laga så mycket på denna sköna knöl. Ingredienser för 6 pers 4-6 st sötpotatisar, beroende på storlek 16...
Shopska sallad
Traditionell salladsrätt som ursprungligen kommer från Bulgarien. Den påminner mycket om den grekiska salladen men i den här adderar du till paprika och river fetaosten. Perfekt att servera varma sommardagar. Ingredienser 4 portioner 4 st stora tomater eller ett gäng...
Korvstroganoff
Korvstroganoff är ett säkert kort hos barn men även vuxna. Servera med ris och en god sallad. 1 falukorv ca. 600-800 g olja till pannan 1 stor gul lök 2 vitlöksklyftor 3 msk tomatpuré 1 tsk strösocker 2-3 tsk torkad oregano 1 burk körsbärstomater 2-3 dl crème fraiche...
Knäckebrödspizza
Knäckebrödets dag firar vi med en knäckebrödspizza. För några år sedan passerade jag och familjen Leksand på väg hem från lovet. Ett av barnan hajade till över en stor pizza på en vägg. Men det var inte vilken pizza som helst, utan en knäckepizza som Leksands Knäcke...
Pasta på rester
Man tager vad man haver...Lite kylskåpsrens förvandlades till en god middag. Du behöver pasta till så många ni är runt middagsbordet, koka enligt anvisningarna på paketet. En bit salami eller rökt skinka i tärningar1 gul lök, skalad och fint hackad 1 vitlöksklyfta,...
Rostad grönsakssoppa
Lite kylskåpsrens är aldrig fel och det här receptet är perfekt till att ta tillvara på en ensam palsternacka eller en bit selleri. Jag har utgått från en plåt och sen adderat till buljong och kokosmjök. Receptet räcker för 4 pers Ingredienser Fyll en plåt med...
Griljera julskinkan
Det finns lite olika varianter om man kikar runt på olika sidor men det här receptet kändes som en klassiker. Vi har nu ätit oss igenom halva skinkan så till julafton får vi nog köra en repris på griljeringen. Griljerad julskinka! 2 kg kokt julskinka 1 st ägg...
Gratinerad pepparkaka
Min äldsta son och jag har tittat på gamla avsnitt av "Jul med Ernst" och då fastnade jag för det här receptet som jag testade idag, Supergott och enkelt. Tror det passar väldigt bra till glögg men också till testunden. Lycka till! Du behöver 500 g pepparkaksdeg ca...
Kyckling Kiev
Fylld kycklingfilé med örtsmör, panerad i pankoströbröd Servera den gärna med ugnsrostade rotfrukter och citronklyftor. Du behöver till fyra pers 4 st kycklingbröstfiléer smaka av med salt och peppar 1½ dl pankoströbröd eller vanligt 2 ägg 3 msk rapsolja,...
Fyllda skinkkorgar
Sportlovsfrukost! Jag älskar frukost. Det är det absolut bästa målet om dagen. Jag vaknar ofta av att jag är hungrig och måste äta direkt. På vardagarna äter jag oftast frukost två gånger. En gång tidigt med barnen innan skola och en gång vid 09. På helgerna äter vi...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.